Duurzame renovatie gemeentehuis Voorst met meubilair van Ocazu!

Op 17 juni 2022 is het nieuwe, volledig duurzame gemeentehuis in het Gelderse Twello officieel geopend. Een duurzaam project waar bij ook ons steentje aan hebben bijgedragen met de inrichting. Verschillende sofa’s,  stoelen, fauteuils, tafels, krukken en poefen staan nu in een prachtig gebouw waar het hout, zonlicht en groen je tegemoet komen.

Het grootste kalkhennep project in Nederland

Het gebouw is ontworpen met een gevel die volledig bestaat uit kalkhennep. Kalkhennep is een goed alternatief voor goede en milieuvriendelijke isolatie van een gebouw. Naast een goede isolatie, zorgt kalkhennep voor een damp-open en comfortabel en gezond binnenklimaat. Een licht, stevig, ademend (geluids)isolerend en 100% ecologisch bouwmateriaal.

Ijskelder

Het energie neutrale gebouw wordt verwarmd door middel van een warmtepomp.  Deze met water gevulde tank is ingegraven naast het gemeentehuis en heeft een diameter van 12 meter en een diepte van 4 meter. De temperatuur van het water schommelt rond het vriespunt. Door ijs te maken ontstaat er warmte die met de warmtepomp het gebouw in de winter verwarmt.  In de zomermaanden wordt het ijs gesmolten met behulp van zonnepanelen. Het koude water koelt dan het gebouw. Met deze methode worden de energiekosten flink verlaagd en levert het gebouw op lange termijn samen met de energiezuinige, gasloze installaties en zonnepanelen zelfs meer energie dan dat het vraagt. 

Circulair inrichten

Ook met het ontwerpen van het interieur is rekening gehouden met duurzaam en circulair bouwen. Met het slopen van het gebouw is er goed gelet op materialen die kunnen worden hergebruikt. Zo zijn oude houten lattenplafonds bijvoorbeeld gebruikt voor wandbekleding. Bakstenen en beton zijn vermalen tot puin voor bestrating. De kantooromgeving is zijn voorzien van akoestische biobased panelen die zijn vervaardigd van 100% gerecyclede materialen en natuurlijk ons gebruikt meubilair van Ocazu. Perfect voor een circulaire inrichting!